Over ons

Over ons

Wil je meer weten betreffende onze organisatie? Dan kan je uit het menu een onderwerp kiezen. Blijft er alsnog een vraag over, dan zijn wij bereikbaar via de contactpagina.

Doelstelling

De Jonge Onderzoekers Nijmegen wil wetenschap en techniek toegankelijk maken voor kinderen en  jongeren. Daarbij ligt de nadruk op het bevorderen van zelfwerkzaamheid met behulp van recreatieve, educatieve en cultureel-vormende elementen.

Wij hebben geen winstoogmerk!

Strategisch plan

Het in 2021 vastgestelde beleidsplan onderscheidt verschillende thema’s, waaronder PR, Samenwerking, Leerroute, Vrijwilligersbeleid en Innovatie.

Sponsoren en donateurs

“Weten is niet genoeg
We moeten het toepassen …
Willen is niet genoeg
We moeten het doen!” – Goethe

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen de wereld om hen heen ontdekken. Bij DJON leren ze spelenderwijs van alles over techniek, het gebruik van gereedschap en natuurkundige verschijnselen. We willen de entreeprijs laag houden want ieder kind moet kunnen ontdekken of het passie heeft voor onderzoeken, ontwerpen, techniek en innovatie!

Wil jij ook bijdragen aan deze belangrijke doelstelling? Word nu sponsor of donateur!

DJON is een algemeen nut beogende instelling (ANBI). Donateurs van een ANBI mogen giften onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Samenwerking

Historie

We zijn opgericht in 1974 en bestaan dus al bijna 50 jaar!

Aanleiding was het tv-programma De Jonge Onderzoekers. Dat programma werd in 1966 door Sonja Barend gepresenteerd en was gericht op scholieren met een bijzondere belangstelling voor de wetenschap.

We hebben al honderden kinderen en jongeren bereikt. Stichting De Jonge Onderzoekers Nijmegen heeft jarenlang haar thuisbasis gehad aan de Waldeck Pyrmontsingel in het centrum van Nijmegen. In eerste instantie kwamen hier vooral jongens die met elektronica bezig waren en van alles in elkaar knutselden. Daarnaast was er ook een houtwerkplaats en een metaalwerkplaats. Alle activiteiten werden begeleid door vrijwilligers.

Vanaf de jaren 80 zijn we ons ook meer op meisjes gaan richten. Technika 10 (een technische club voor meisjes) deed haar intrede, met daarbij ook veel vrouwelijke vrijwilligsters.

Overdag waren er allerlei activiteiten voor kinderen in de basisschoolleeftijd, in de avonden en op zaterdag waren de projectgroepen voor middelbare scholieren die zich ‘specialiseerden’ in elektronica, computers, programmeren, treinengroep of robotica.

In 2010 is DJON verhuisd naar twee locaties, het Technovium aan de Heyendaalseweg en een pand aan de Krekelstraat. Vanuit de Krekelstraat verhuisden we naar de Derde van Hezewijkstraat 2A. Vanaf 2021 heeft heel DJON zich hier met alle activiteiten gevestigd.